Dobrá rada nad zlato.....:Řekni perníčku plný medu,co já říci nedovedu.
Dobrá rada nad zlato.....
PERNÍKOVÉ
DESATERO
1.Každý druh pečiva vyžaduje jiný postup
přípravy.Některá těsta odpočívají,jiná se zpracovávají hned.
2.Perníková těsta musejí být
dobře propracovaná,zvláště tužší,která vykrajujeme formičkami.Dbáme na to,aby se všechny přísady
dobře rozložily,především kypřidla.
3.Těsto musíme stejnoměrně vyválet,jinak budeme mít
potíže s pečením.
4.Perníky klademe na plechy vymazané a vysypané nebo používáme pečící
papír.
5.Velké perníkové tvary(chaloupky,srdce apod.)před pečením potřeme malým množstvím
hnědého,ve vodě rozpustného potravinářského barviva,po kterém nám těsto hezky
ztmavne.
6.Vysoký lesk získáme tak,že ještě po upečení na plechu potřeme perník pečlivě
rozšlehaným vejcem.
7.Některé perníky v troubě tvoří bubliny,což nevypadá dobře především na
figurkách.Předejdeme tomu tak,že perník ještě před vložením do trouby propícháme na některých
místech vidličkou nebo špendlíkem.
8.Troubu pro všechny druhy vyhřejeme předem.Perníky,lité
řezy a dorty pečeme zvolna,perníkové figurky a drobné perníčky pečeme prudce v troubě.První 4 až 5
minut troubu neotvíráme.
9.Pečivo sundaváme z plechů ještě teplé.Vychladlé přilne k plechu a
můžeme je poškodit.V tom případě si pomůžeme nožem.
10.Teplé pečivo pokládáme na rovnou
plochu,aby se nezkroutilo.